yhdistyksen toimintaa

 24. toukokuuta 2018 ryhmä yhdistyksen jäseniä kävi luovuttamassa Orivedellä Paltanmäen kotiseutumuseoon Oriveden 27. Reservikomppanian päällikön käymälän istuimen. Se on ainoa esine, mitä on jäljellä vuosina 1882-1899 toimineesta reservikomppaniasta. Käymäläistuin oli komppanian päällikön Carl von Knorringin käytössä. Sotilastoiminnan loputtua 1899 tiloihin tuli  tilalle Leprasairaala vuonna 1904. Käymälä säilyi leprasairaalassa ja 1970-luvulla Seppo Ahlqvist pelasti sen rakennusten purkutöiden alta. Oriveden seudun perinteentallentajiin kuuluva Anja Paunula sai käymäläistuimen säilytettäväkseen. Yhdistys päätti keväällä 2018 luovuttaa sen Oriveden kotiseutumuseoon, jossa se on kävijöiden ihailtavissa. Lisäksi Arja Mäntynen luovutti nivaskan toilettipaperia ja niille seinätelineen. Paperi oli arkkeina noin A5 kokoisena ja 1920-luvulta. Museolla luovutuksen ottivat vastaan Tapio ja Tarja Estola.

 

Längelmäveden kesäpäivät ovat yksi Oriveden seudun perinteentallennus ry:n vuosittaisista tapahtumista, joissa olemme olleet myymässä kolmeosaista teosta nimeltä Aikojen Kuluessa.Kirjat kertovat Oriveden asemanseudun historiasta. Esimerkiksi teoksen I-osassa Juhani Valanto kertoo asiantuntevasti Längelmäveden höyrylaivaliikenteestä Monet mökkiläiset ja kesäasukkaat Längelmäveden seudulta ovat kiinnostuneet alueensa historiasta ja halunneet lomallaan viettää aikaansa kirjojen parissa.                                                  Kirjoja on vielä jonkin verran jäljellä. Niitä on mennyt mm. Saksaan, Irlantiin, Sveitsiin ja Saudi-Arabiaan. Ihmisillä, joilla on juuria tai asumiseen liittyviä yhdyssiteitä Längelmäveden alueelle ja Oriveden asemanseudulle, ovat ostaneet näitä kirjoja muistoksi itselleen tai lahjaksi sukulaisille ja ystävilleen.

 Yhdistys on  vuonna 2009 entisöinnyt tuhopoltossa 1958 tuhoutuneen Oriveden kirkon lattiakellon, jonka on aikoinaan tehnyt Eräjärvellä syntynyt kelloseppä Antti Naaraoja.  Kellon koneisto löytyi tulipalon jälkeen kirkon raunioista. Onneksi koneisto ei tuhoutunut silloin korjauskelvottomaksi. Koneisto jäi unohduksiin moneksi vuosikymmeneksi kirkon sakastiin. Monien onnellisten sattumien ja etenkin kelloseppämestari Kauko Malinin myötävaikutuksella Oriveden seudun perinteentallennus ry. päätti entisöidä vuodelta 1859 olevan kellon.Yhdistys sai luvan seurakunnan taholta homman toteuttamiseen. Olihan kellon valmistumisesta kulunut tasan 150 vuotta. Entisöityyn kelloon rakensi kaapin Antti Mäntynen Orivedeltä. Kello on nyt seurakunnalla – niin kuin sen pitääkin olla.                                                     

Yhdistys on teettänyt kellosta numeroidun sarjan taidokkaasti tehtyjä pienoiskelloja (n. 30 cm) Antti Mäntysellä. Kirjojen lisäksi nämä kellot ovat kiinnostaneet varsinkin hieman vanhempia ihmisiä, koska he ovat aikoinaan nähneet kellon vanhassa puukirkossa ja kuulleet sen heleän soiton. Kirjahyllyssä tai piirongin päällä ne tuovat vanhat muistot mieleen.